Tips: eten bewaren in de koelkast

11 Juli 2022
door So Clever

Je kent het vast wel: je hebt een portie eten over omdat je het recept niet goed had ingeschat. Óf, je wilt graag goed voorbereid zijn en doet daarom aan meal prepping. In ieder geval wil je  zo goed mogelijk je eten bewaren in de koelkast, zodat je dit kunt eten op een avond dat je weinig tijd hebt, of mee kunt nemen voor de lunch. Wij geven je tips om restjes en ander eten in de koelkast te bewaren op de beste manier, zodat je er lang van kunt genieten en voedselverspilling kunt voorkomen! 

 

Tip: Kies de juiste temperatuur

Weet jij wat de ideale temperatuur van je koelkast moet zijn? Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat een op de vier Nederlandse koelkasten te warm is afgesteld. De perfecte temperatuur om voedselbederf en –verspilling te voorkomen en zo lang mogelijk je eten te bewaren in de koelkast is 4 °C, dus check snel of je koelkast goed is ingesteld! De temperatuur blijft het meest stabiel als de lucht ruimte heeft om te circuleren, dus prop je plankjes niet helemaal vol, maar houd altijd een beetje ruimte over. Stop ook geen warm eten in de koelkast, maar laat dit afkoelen om te voorkomen dat de temperatuur van je koelkast stijgt. 

 

Tip: Kliekjes bewaren

Je hebt vast weleens pastasaus, een rijstgerecht, soep of andere kliekjes over. Maar, hoe lang kun je eten bewaren in de koelkast? Als je warm eten in de koelkast wilt bewaren, laat het gerecht altijd eerst op kamertemperatuur komen en doe het in luchtdichte kunststof bakjes of glazen bewaarbakjes, of gebruik herbruikbare vershoudzakjes. Bewaar de kliekjes dan maximaal drie tot vier dagen in de koeling. 

Als je teveel pasta of noedels hebt gekookt, en je niet van plan bent dit binnen twee dagen te eten, dan kun je dit eten in de koelkast bewaren tot wel vijf dagen. Houd de saus apart, en voeg wat olijfolie aan de pasta toe zodat deze niet aan elkaar blijft plakken. 

Tip: Houd kruiden langer vers

Snijd de onderkant van de kruiden eraf, en plaats de kruiden in een hoog bakje of glazen pot die voor de helft met water is gevuld. Bedek de kruiden met een omgekeerd ziploc-zakje of herbruikbaar vershoudzakje, zo kan het vocht worden vastgehouden. Ververs het water om de paar dagen en houd op deze manier onder andere je koriander, peterselie en munt tot wel drie weken vers! 

 

Tip: Gebruik koelkast bakken voor groenten en fruit

Een goed voorbeeld van een koelkast bak die specifiek is bedoeld om groente en fruit vers te houden, zijn de ID-Fresh koelkast bakken van iDesign. Deze hebben onder andere een afsluitbare plug en een een antimicrobiële inzetlaag. Je kunt groenten en fruit nog langer bewaren als je ze apart van elkaar houdt! Hier kun je ook andere soorten koelkast bakken voor gebruiken.

Aardbeien en andere bessensoorten vragen om net even wat extra aandacht. Als je geen koelkast bak voor fruit in huis hebt, voeg dan een laagje keukenpapier toe aan je koelkast bak voordat je je bessen erin doet. Haal de stuks er tussenuit met zachte plekken (die zijn al begonnen met rotten) en was de bessen pas als je ze gaat eten!

 

Tip: Richt je koelkast op de juiste manier in

Om zo lang mogelijk eten te bewaren in de koelkast en voedselverspilling tegen te gaan, is het handig als je koelkast op een goede manier is ingericht! Zet de meest gebruikte dingen vooraan in de koelkast zodat het hele gezin ze gemakkelijk kan pakken. Als je veel restjes in de koelkast bewaart, schrijf dan de datum waarop de maaltijd is gekookt op een labeltje.

Houd bij het inrichten ook rekening met temperatuur: de achterkant van je koelkast is het koudst, en de deur het warmst. Bewaar eieren en melkproducten dus beter op een plankje om het langer goed te houden, in plaats van in de deur. Potjes en flesjes voor sauzen, of bijvoorbeeld olijven, kun je prima in de deur bewaren, omdat deze minder snel bederven. 

 

Tip: Bepaal per product de opbergplek

Er zijn zeker ook fruit- en groentesoorten waarbij wordt afgeraden om deze in de koelkast te bewaren. Bij bepaalde producten kan de smaak afnemen of de textuur veranderen als deze in de koelkast worden bewaard.

Voorbeelden van groenten die buiten de koelkast bewaard kunnen worden zijn tomaten, komkommers, aubergines, paprika's, courgettes, wortels en avocado's. Voorbeelden van fruit zijn bananen, citrusvruchten, mango's, meloenen, ananassen en perziken. Als het erg warm is, kun je deze vaak wel beter in de koelkast bewaren, om te voorkomen dat ze sneller gaan rotten of rijp worden.

 

Zo lang mogelijk je eten bewaren in de koelkast is erg belangrijk, maar een georganiseerde koelkast is dat ook. In deze opbergtip kun je lezen hoe je je koelkast het beste inricht!

Benieuwd naar nog meer opberginspiratie?
Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwbrief
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter

Unieke kortingsacties en inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de So Clever nieuwsbrief. Ontvang exclusieve kortingen, leuke opbergtips, en de nieuwste producten!
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen